Drewno w kuchni – czy to dobry wybór?

Drewno jest tworzywem uwielbianym i potrzebnym człowiekowi. Dawniej tworzono z niego niemal wszystko: narzędzia, przedmioty codziennego użytku, środki transportu. Dzisiaj cenione jest za elegancki wygląd, ale i wysoką trwałość i odporność na uszkodzenia. Czy drewno sprawdzi się w kuchniach?

Blaty z litego drewna

Najpowszechniejszym elementem drewnianym w kuchni jest bez wątpienia blat. Grube i masywne blaty są tworzone na zamówienie, a ilość rodzajów drewna i kolorów jest praktycznie nieograniczona. Oczywiście producenci zalecają kupowanie drewna z gatunków o dużej gęstości, co gwarantuje większą trwałość produktu. Warto wiedzieć, że zanim taki blat trafi do klienta zostaje ono poddane licznym procesom konserwacyjnym. Nierzadko zdarza się, że takie drewno jest impregnowane kilkukrotnie, aby środki wniknęły głęboko.
Drewniane blaty nie wymagają specjalnego traktowania, poza regularnym czyszczeniem oraz chronieniem ich przed wnikaniem wilgoci. Doskonale uzupełniają wygląd kuchni i nadają mu rustykalnego charakteru.

Drewniany stół w kuchni

Postawny, solidny stół drewniany to marzenie wielu właścicieli domów i mieszkań. Do niedawna takie meble uważane były za zbyt prosty i ciężkie do nowoczesnych wnętrz. Dzisiaj doskonale sprawdzają się w kuchniach w stylu skandynawskim, ale i angielskim czy francuskim. Solidny drewniany stół jest dzisiaj kojarzony z ciepłem domowego ogniska, ale również posiłkami w gronie rodziny. Stoły tego typu świetnie prezentują się zarówno w kuchniach o ciemnej kolorystyce, jak i tych jasnych. Czy taki stół wymaga dodatkowej impregnacji? W przypadku drewna litego nie jest to konieczne – warto po prostu zapytać producenta przed zakupem. Zdarza się, że zaleca on stosowanie produktów konserwujących raz na kilka lat.