Jak dobrze urządzić kuchnię

Jak wiadomo, kuchnia nie może być urządzona wedle własnego widzimisię. Kuchnia musi być najbardziej funkcjonalnym pomieszczeniem w całym domu, dlatego warto pamiętać o kilku zasadach, które mają niebagatelny wpływ na każdą pracę wykonywaną w kuchni. Przede wszystkim meble kuchenne oraz wszelkie inne urządzenia muszą być rozmieszczone w określony sposób. Kierować się należy przede wszystkim tak zwanym trójkątem roboczym. Dzięki niemu uniknie się pokonywania zbędnych kilometrów w całej kuchni. Wszystko rozlokowane musi być bowiem w mniej więcej zasięgu ręki, w taki sposób, żeby móc swobodnie się poruszać. W myśl trójkąta roboczego należy umieścić trzy fundamentalne urządzenia kuchenne w rogach trójkąta narysowanego na rzucie pomieszczenia.

Owymi tajemniczymi urządzeniami są oczywiście lodówka, zlew oraz kuchenka. Żeby korzystanie z tych urządzeń było ergonomiczne, łączna długość ramion trójkąta nie powinna przekraczać siedmiu metrów. W ten sposób wszystkie najważniejsze urządzenia znajdują się w bliskim sąsiedztwie, dlatego wykonywanie codziennych czynności w kuchni odbywa się sprawnie i szybko. Tak pomyślane rozstawienie urządzeń kuchennych jest zgodne z ciągiem technologicznym w kuchni, który jest regulowany przez Polską Normę i uwzględniany przez wszystkich projektantów oraz architektów. Ów ciąg technologiczny wygląda następująco: lodówka – blat, zlew – kuchenka, płyta grzewcza.

Dlatego tak ważne jest dostosowanie się do zasad trójkąta roboczego, żeby każda wykonywana w kuchni praca była efektywna i mniej męcząca. Ponadto należy zastanowić się nad odpowiednim blatem w kuchni. Najczęściej jest on montowany w kształcie litery L lub U, w małych kuchniach stosuje się ciąg, w który włączone są wszystkie urządzenia kuchenne. Przy montowaniu blatu ważne jest, żeby uwzględnić także płaszczyzny umożliwiające pracę pomiędzy lodówką a zlewem oraz pozostałymi urządzeniami kuchennymi. Dodatkowo trzeba też zostawić odpowiednią ilość miejsca pod miejsce dla jedzenia. W wydzielonych kuchniach może to być obniżony odcinek blatu lub też okrągły stół, który swoją konstrukcją pozwala na spokojne spożycie posiłku przez cztery osoby.