Kuchnia i jadalnia w jednym – jak funkcjonalnie je połączyć?

Wraca moda na łączenie kuchni i jadalni – i co ważne, nie musimy dysponować dużym pomieszczeniem, aby móc zrealizować ten pomysł. Obecnie architekci i dekoratorzy podpowiadają, jak stworzyć nawet niewielkie miejsce do jedzenia w kuchni. Czy kuchnia i jadalna w jednym jest możliwa w małych i średnich pomieszczeniach?

Niewielka kuchnia – kuchnia i jadalnia w jednym!

Niewielkie kuchnie uznawane są za najbardziej problematyczne, szczególnie kiedy pragniemy zmieścić w nich jeszcze dodatkowy stolik i kilka krzeseł. Zadanie to jednak nie należy do niemożliwych – konieczne jest wybranie odpowiednich rozwiązań i dokładne przestudiowanie planu pomieszczenia, aby mieć pewność, że na wszystkie niezbędne sprzęty znajdzie się miejsce. Najlepszym wyborem są w takiej sytuacji meble wykonane na wymiar: dzięki nim uda się zapełnić również przestrzenie problematyczne, np. skosy, wnęki. Kolejnym krokiem jest wybranie niewielkiego stolika oraz dwóch krzeseł – taki zestaw w zupełności sprawdzi się w niewielkiej kuchni i pozwoli na to, aby wspólnie z partnerem spożywać śniadania czy napić się rano kawy. Kuchnia i jadalnia nie muszą być przecież duże!
W średnich kuchniach możemy zacząć myśleć o stoliku, przy którym pomieści się więcej niż dwie osoby. Zazwyczaj takie stoły mają miejsca na 4-5 osób i pozwalają na spożywanie śniadań, obiadów. Stoły takie tworzone są z lekkich materiałów, dzięki czemu nie ma problemów z ich przenoszeniem.

Duża kuchnia, wiele możliwości!

Stworzeni miejsca do jedzenia w dużej kuchni nie jest żadnym wyzwaniem – problemem może okazać się jedynie wybranie jednego stołu pośród tysiąca propozycji producentów. Największym zainteresowaniem cieszą się stoły z litego drewna, tworzone tak, aby w jak największym stopniu nawiązywały do klasycznych wzorców. Stoły takie są odpowiednio zabezpieczane przed wnikaniem wilgoci, jednak producentom zależy, aby w jak największym stopniu zachowały naturalny charakter.