Kuchnia pełna fantastycznych smaków i zapachów – jak przechowywać żywność?

Kuchnie kojarzą się nam z centralnym punktem w każdym domu czy mieszkaniu. Właśnie tam przygotowywane są posiłki, często znajdziemy w kuchniach duży stół, przy którym gromadzą się domownicy. Kuchnia to także zapachy i smaki zamknięte w niewielkich pudełeczkach i słoikach. To, w jaki sposób rozmieścimy produkty spożywcze determinować będzie naszą wygodę i porządek w kuchni. Od czego zacząć?

Przyprawy zamknięte w słoikach czy w torebkach

Przechowywanie konkretnych przypraw może okazać się problematyczne, szczególnie w przypadku produktów silnie zmielonych i sypkich. Aby zachować porządek na kuchennych półkach przede wszystkim wybierzmy niewielkie pojemniki, w których postawimy saszetki z przyprawami obok siebie. Jeśli przyprawa jest rzadko używana taki sposób przechowywania okaże się najlepszym rozwiązaniem, dodatkowo nie zajmującym wiele miejsca. Niewielkie pojemniki plastikowe znajdziemy w sklepach z wyposażeniem kuchennym czy w dużych marketach.

Słoiki to druga propozycja na staranne przechowywanie przypraw. Zestawy identycznych słoików sprzedawane są w zestawach, możemy schować w nich mieloną paprykę, liście laurowe, ziele angielskie i wiele innych. Słoiki wykonane ze szkła nie będą łapać zapachu konkretnej przyprawy. Wiele z oferowanych słoików posiada dodatkowe uszczelnienia, przez co nie ma możliwości, aby produkt narażony był na wilgoć.

Porządek w kubkach i filiżankach

Nadmiar kubków i filiżanek prowokuje sytuację, w której mogą one przy nieuważnym ruchu po prostu wypaść z szafki. Aby mieć pewność, że nasze ulubiony filiżanki są bezpieczne możemy pomyśleć o stworzeniu specjalnego wieszaka, który nie tylko zabezpieczy te produkty, ale również skutecznie je wyeksponuje i… podniesie estetykę całego pomieszczenia!