Meble kuchenne – jaki materiał jest najlepszy?

Wybór mebli do kuchni to nie lada wyzwanie. Producenci mebli oferują zabudowę wykonaną z materiałów o zróżnicowanej specyfice. Wśród najpopularniejszych tworzyw eksploatowanych w produkcji mebli do kuchni znajduje się lite drewno, płyty fornirowane i laminowane płyty MDF. Co różni od siebie wszystkie opcje? Sprawdź!

Drewno i meble kuchenne

Naturalne drewno jest ponadczasowym i uniwersalnym budulcem, który wykorzystywany jest w przemyśle meblarskim na szeroką skalę. Wśród drewnianych mebli kuchennych zdecydowanie przeważa dąb, który wyróżnia się dużym stopniem twardości. Fronty drewniane poddawane są różnym zabiegom, między innymi barwieniu, frezowaniu i postarzaniu. Meble wykonane z naturalnego surowca urzekają przede wszystkim unikatowym wyglądem i szlachetnością.

Płyta fornirowana

Meble z płyty fornirowanej składają się z lekkich płyt wiórowych lub płyt MDF, które pokrywane są zewnętrzną warstwą zwaną fornirem. Fornir to nic innego jak okleina o grubości 0,5 – 0,8 mm z naturalnego drewna. Wierzchnia warstwa pokrywana jest lakierami o połyskującym lub matowym wykończeniu. Nowoczesne forniry zaskakują ciekawą strukturą, nieco podrasowaną przez producentów, dzięki czemu meble zyskują niepowtarzalny wygląd.

Płyta MDF

Płyta MDF to jedna z najchętniej wybieranych przez klientów sklepów meblowych opcji. Nowoczesny materiał powstaje ze zmielonego na drobny pył drewna, które mieszane jest ze związkami organicznymi. Następnie mieszanka zostaje sprasowana przy pomocy odpowiedniej aparatury w wysokiej temperaturze. Ostatnim etapem produkcji jest pokrycie płyty warstwą lakieru lub folią PCV. Największą odpornością cechują się fronty lakierowane – nie straszna jest im wilgoć, ani wysokie temperatury.