Rośliny w kuchni najlepsze do naturalnej dekoracji!

Rośliny w kuchni są jedną z najprostszych metod na ozdobienie każdego pomieszczenia!

Dzisiaj w kwiaciarniach czy na giełdach kwiatowych o każdej porze roku znajdziemy coś, co świetnie sprawdzi się jako piękna ozdoba kuchni, salonu, pokoju dziecięcego. Jakie rośliny warto mieć w kuchni?

Zanim kupisz rośliny – o czym należy pamiętać?

Aby w kuchni móc trzymać rośliny i długo cieszyć się ich widokiem konieczne jest zapewnienie im minimum warunków odpowiednich do przetrwania. Są nimi woda i światło. W przypadku tego pierwszego ma żadnego problemu – o ile tylko podlewamy kwiaty regularnie. Problemem może okazać się dostępność światła. W kuchni powinno znajdować się przynajmniej jedno okno, w którego pobliżu będziemy mogli umieścić doniczki z kwiatami czy ziołami. Światło niezbędne jest roślinom w procesie fotosyntezy. Jeśli zależy nam na tym, aby roślina długo przebywała w naszej kuchni starajmy się nie zasłaniać okien roletami kiedy nie jest to konieczne.

Jakie rośliny w kuchni wybierać?

Zdecydowanie największym zainteresowaniem w kuchni cieszą się zioła. Spełnią one podwójną rolę: nie tylko będą piękną dekoracją, ale i świetnym dodatkiem do przygotowywanych potraw! Jakie zioła wybrać? Wybór jest bardzo duży: mięta pieprzowa, tymianek, bazylia, rozmaryn, szałwia – to tylko niektóre z propozycji. Jeśli zależy nam na nietuzinkowym ozdobieniu okna szukajmy sadzonek ziół o nietypowych odmianach. Sadzonki możemy przełożyć do większych doniczek lub też pozostawić w oryginalnych kubeczkach, a jedynie włożyć do eleganckich osłonek.
Jeśli chcemy, aby rośliny w kuchni służyły przede wszystkim ozdobie warto sięgnąć po modne teraz sukulenty i umieścić je w jednym pojemniku. Mogą one stać zarówno blisko okna, jak i na stole. Mając do dyspozycji więcej miejsca możemy sięgnąć np. po monsterę, która wspaniale uzupełnia wnętrza w stylu industrialnym.