Zielona kuchnia – nietuzinkowe podejście do projektowania przestrzeni użytkowej

Zieleń nie jest często wykorzystywana jako kolor dominujący w pomieszczeniach użytkowych i mieszkalnych. Do niedawna sądzono, ze jest to kolor trudny, ciężki w zestawieniu z innymi barwami. Dzisiaj projektanci przekonują, że zieleń to świetny pomysł na aranżowanie wnętrz, a konkretnej: kuchni. Jak wykorzystać kolor zielony do stworzenia pięknej, nietuzinkowej kuchni, która zachęcać będzie do codziennych eksperymentów kulinarnych?  

Zieleń na ścianach i na podłodze

Jak w sposób ciekawy wykorzystać kolor zielony w kuchni? Postawmy na solidny kontrast i użyjmy go z głową. Zieleń najlepiej prezentować się będzie na podłodze (np. jako płytki czy panele), jak również jako element naścienny. Zielona tapeta czy kafle umiejscowione przy blacie roboczym wspaniale podkreślać będą kolor mebli i nadadzą interesującego charakteru otoczeniu.

Zieleń i białe meble – najlepsze połączenie

Najbardziej oczywistym, pożądanym i rozsądnym połączeniem zieleni z innym kolorem jest oczywiście zieleń i biel. Wybierając białe meble pamiętajmy o tym, aby nie miały one dodatkowych ozdób w postaci fikuśnych uchwytów. Najlepsze okażą się systemy domykania na docisk lub też mosiężne uchwyty w jednolitym kolorze.

Białe meble i zieleń dookoła stworzą niesamowite wrażenie – takie kuchnie możemy uzupełnić poprzez dobór czarnych dodatków, takich jak lampy industrialne czy metalowe, czarne regały. Wykorzystując takie elementy idealnie wpiszemy naszą kuchnię w najnowsze trendy i

Natura wewnątrz kuchni

Decydując się na zieleń połączoną z bielą nie musimy wysilać się w poszukiwaniu idealnych dodatków. Wystarczą rośliny! W kuchni warto wykorzystać zioła – ustawmy je blisko okna, dzięki czemu znacznie dłużej będą cieszyć nasze oczy. W kuchni możemy ustawić również rośliny wieloletnie, takie jak fikusy, strelicje czy bananowce.